Over ons

Airco Master verteld..

Mijn passie voor techniek begon al heel vroeg, toen ik zelfs als kind al bezig was met het repareren van electronische onderdelen van auto’s.

Zo’n twaalf jaar geleden vroeg een vriend of ik een airco voor hem wilde installeren. Ik antwoorde hem dat ik dat nog nooit had gedaan. Na enig aandringen van zijn kant ben ik op internet gaan zoeken. Ik vond een bedrijf dat airco’s verkocht en zei dat men het zelf kon installeren. Eenmaal aangekomen bij het bedrijf werd mij uitgelegd hoe ik de airco moest installeren. Ik werd hier erg enthousiast van, en kocht bij hen direct een meterset en vacuümpomp. Daarmee heb ik toen meteen mijn eerste airco geïnstalleerd.

De airco werkte perfect, en ik raakte helemaal verliefd op koeltechniek. Een paar maanden later stond ik bij Elsevier ingeschreven voor een opleiding koeltechniek. Een jaar later behaalde ik mijn STEK-certificaten. Later heb ik ook klimaattechniek gestudeerd, wat parallel loopt met koeltechniek.

Diploma's

Met deze diploma’s op zak begon ik te werken bij een bedrijf dat vooral koel- en vriescellen bouwde, waar ik in de praktijk de echte ervaring met koeltechniek opdeed.

Dit bedrijf lag ver van mijn woonplaats waardoor ik dichterbij bij een bedrijf ben gaan werken dat vooral bezig was met klimaatbeheersing en comfortkoeling. Daar kreeg ik ervaring met veel soorten installaties, zoals luchtbehandelingskasten met een koelmachine, splitairco’s, VRF systemen en chillers (waterkoeler voor grote gebouwen).

Voor de grote VRF systemen zijn ontzettend mooie en complexere installaties verkrijgbaar. Koeltechniek is een vak apart en is ontzettend fascinerend, het proces dat gepaard gaat met koelen is al heel bijzonder en daar kan ik uren over praten.

Alhoewel de basis hetzelfde blijft, verander de techniek steeds.

De machines worden slimmer en hebben meer opties. Daarom is het een must om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, anders loop je snel achter. Gelukkig voelt het voor mij niet als een must maar als een leuke bezigheid. Iedere machine is anders, en iedere storing kan ook een uitdaging zijn. Maar hoe ingewikkelder de storing, des te aantrekkelijker is de uitdaging. Daardoor blijft de koeltechniek voor mij steeds aantrekkelijk. Ook doet het me deugd om klanten blij te zien, na het leveren en installeren, of het oplossen van storingen.

Bij het kiezen van klimaatapparatuur en/of airconditioning moet men toch met veel aspecten rekening houden, en hiervoor geef ik graag vrijblijvend het juiste advies.

– Ali Margey, gecertificeerd aircomonteur –